Luxe achter de Limes : Langs Romeinse villa’s

Het Rijk van Nijmegen vormde het economische centrum van de Romeinen. Je fietst hier langs de plekken waar imposante villa’s en boerderijen stonden. Door het platteland, en langs de uiterwaarden van de Waal.

Sierlijke boerderijen met rieten daken staan in het weiland. Paarden grazen voor een molen. Dat het hier fijn wonen is, kun je wel zien. De Romeinen wisten dat al, meer dan tweeduizend geleden, toen zij op de plek van het huidige Nijmegen een legerplaats aanlegden. Heel strategisch, tussen de Waal en Maas, in het achterland van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Hernense Molen

Romeinse villa

De fietsroute Luxe achter de Limes Route 1 begin ik in Wijchen. Toen de Romeinen zich hier vestigden, stonden er al houten boerderijen met daken van stro. Niet genoeg voor de welvarende Romeinen. Zij bouwden enorme villa’s, aan het Wijchens Meer bijvoorbeeld, een zijtak van de Maas. Tijdens de zandwinning vonden archeologen munten, sieraden en versierde bronzen kranen. En een enorme grafheuvel, de grootste in Noordwest-Europa.

Vanaf het bankje naast het informatiebord kijk ik uit over het water. Knotwilgen staan aan de oevers. Achter mij raast het verkeer over de rotonde; wat zullen de Romeinen daar van gedacht hebben? Op het informatiebord lees ik dat de villa waarschijnlijk deel uitmaakte van een landbouwbedrijf. Het gebouw lag op de overgang van de hoger en droger gelegen rivierduinen naar de vruchtbare vlakte van de Maas. 

Aan de Tienakker in Wijchen stond een Romeinse villa

Oude kerktoren van Afferden

Op de fiets zit je zo in het groen; speelse weilanden, met stalletjes langs de weg, waar plantjes te koop zijn. Krulsla, ridderspoor en sierkers. In het Leurse Bos staan bijenkasten. Mijn oog valt op Kasteel Hernen, uit de veertiende eeuw, met sierlijke torens en houten luiken. Ook de eigenaar daarvan vond het hier blijkbaar goed vertoeven. Op het Hoog, het oude dorpshart van Afferden, ligt een kerkhof met middeleeuwse toren.

Kasteel Hernen
Kerkhof van Afferden
Een boerderij met rieten dak
Bijenkasten
Stalletje met planten

Lunchroom De Kapitein

Tijd voor een hapje eten! Lunchroom De Kapitein huist in een gerenoveerd bunkerschip bij Jachthaven De Veerdam in Druten. Vanaf het dek kijk ik over de Waal uit, waar transportschepen voorbij varen. In de lunchroom werken mensen met een verstandelijke beperking. Anne komt met een grote glimlach mijn verse tomatensoep, vlierbessensap en salade brengen. ‘Iedereen geniet van het contact met de mensen,’ zegt haar begeleidster.

Een hapje eten op het dek van De Kapitein
Koffie met glutenvrije koek

Afferdense en Deestse Waarden

Het mooiste deel van de route gaat langs de Afferdense en Deestse Waarden, waar de Waal de laatste tijd weer meer ruimte kreeg. Er zijn dassenburchten aangelegd, en de twee nieuwe eilanden trekken volop vogels. Over de Waalbandijk slinger ik langs het water, met op de oever grazende konikpaarden. Koolzaad groeit in de bermen. Weer staan er zoveel schitterende boerderijen met rieten daken.

Dronefoto van de Afferdense en Deestse Waarden
Afferdense en Deestse Waarden
Dronefilmpje Afferdense en Deestse Waarden

Park De Grote Aalst

In Ewijk ga ik even van de route af voor Park De Grote Aalst, op de plek waar ooit de Romeinse villa Keizershoeve stond. Hier vonden archeologen onder meer een 17 meter lange afvoergoot (waarschijnlijk voor een privébad in het complex), een paardenhanger van een soldaat, bouwmateriaal en mozaïeksteentjes. Kinderen rennen rond over de paden, die in een vierkant liggen; de vroegere omlijning van de villa. Het ronde plein verwijst naar de oude vijver.

Dronefoto Park De Grote Aalst

Het moderne wooncomplex doet een beetje Romeins aan, met zijn hoge bogen en strakke vormen. MMXI staat op de gevel. Latijn voor 2011, weet ik van het jaartje Latijn dat ik ooit op de middelbare school had. Alle straatnamen in de nieuwbouwwijk verwijzen naar Romeinse begrippen rondom wonen: cucina (keuken), porta (deur), fossa (gracht rond Romeins legerkamp), forum (marktplaats en hortus (tuin). Leuk, zo’n knipoog naar het verleden. Een fietspad gaat door het groen.

Woningen in Romeinse stijl

Kasteel Blankenburg & Wijchen

De route loopt verder naar Beuningen, waar ook veel Romeinse restanten zijn gevonden. Op het terrein van Kasteel Blankenburg bijvoorbeeld, waar de toren nog van overeind staat. Bij het graven van de vijver kwamen een blauwe glazen armband en aardewerk boven. Na de Beuningse Plas slinger ik weer door de weilanden. Een haas rent vlak voor me de weg over. Donkere onweersbuien komen bovendrijven, dus snel op naar Wijchen. Nog Romeinse opgravingen zien? Bezoek dan Kasteel Wijchen.

Kasteel Wijchen

Praktisch

Route: Luxe achter de Limes Route 1 (Wijchen – Druten – Beuningen)

Afstand: 54 km

Soort route: Via knooppunten:

688 74 66 67 68 71 72 90 91 92 16 25 12 13 23 27 15 84 83 82 96 98 65 50 57 56 60 61 62 63 64

Meer informatie: Visit Nijmegen

Er zijn twee Luxe achter de Limes-fietsroutes, die langs heel wat Romeinse locaties gaan. Onderweg zijn er volop interessante plekken om te stoppen. Je kunt op meerdere locaties via de smartphone verhalen beluisteren en bekijken. Luxe achter de Limes Route 2 fietste ik ook, die blog lees je hier: Route 2.

Slapen

Guesthouse Vertoef ligt op steenworp afstand van het treinstation van Nijmegen. Fijne, lichte kamers met comfortabele boxspringbedden. Met koelkast, combimagnetron en waterkoker.

Even ontspannen in de kamer

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.