Hip Eindhoven: punk en bossen

Eindhoven zit vol creatieve ondernemers. Met blitse eettenten en winkeltjes in oude Philips-fabriekspanden. Maar voor de fietser zijn er ook stadsparken, bossen en heidevelden.

Eindhoven, de stad van Philips. De grauwe fabriekspanden die een metamorfose ondergingen, huisvesten nu kledingboetiekjes, eettenten en hip design. Strijp-S zit vol creatieve ondernemers, in het Natuurkundig Laboratorium worden films vertoond en op de plek van de oude nutsbedrijven drink je koffie bij wielercafé Velosoof.

Fietsenzaak in Strijp-S
Hippe kapper

Fietsend door de stad, stuit je om de haverklap op van die leuke verrassingen. Let je niet goed op, dan zou je zomaar het witte, oude spoelhuisje van de linnenfabriek voorbij rijden. Martin Voorbij redde het van de sloophamer, door er net op tijd het Inkijkmuseum te openen. Overal hangen schilderijen: op de muren, het plafond en boven de trap

Martin Voorbij van het Inkijkmuseum

900 kunstwerken

Martin reisde als bassist van een punkrock-avantgardeband de hele wereld over. In een boekje bewaarde hij de adressen van mooie mensen die hij onderweg ontmoette. “Wat bleek? De meerderheid was kunstschilder. Dat vond ik zo intrigerend, daar moest ik wat mee doen!” Hij deelde paneeltjes uit, die inmiddels al door negenhonderd kunstenaars zijn beschilderd. Met hoop als thema.

Inkijkmuseum
Schilderijen

Geluk delen

“Als je merkt dat je geluk hebt, wil je dat delen,” verklaart Martin, gekleed in een blauw Philips-werkpak. Zou al die vindingrijkheid door het groen in de stad komen? Na het Inkijkmuseum fiets je al gauw door stadsparken en over rivier de Dommel. In een oud bos ligt het Berkenhuisje, voormalig atelier van kunstschilder Pierre Jacobs. Aan de overkant een stadsboerderij.

Gennepermolen

Meeuwven

De Hutdijk gaat uiteindelijk de echte wildernis in. Zo voelt het, over het smalle fietspad tussen de naaldbomen door. De lage winterzon schijnt over het Meeuwven en geeft de rietpluimen een gouden gloed. Al ligt de temperatuur net boven nul, is het heerlijk vertoeven aan de houten picknicktafel. Maar je kunt verderop ook de Hut van Mie Pils induiken. 

Meeuwven
Meeuwven

Mie Pils

Vroeger, toen Mie nog achter de bar stond, kwamen de stropers er graag. Haar man Jef woonde in het stalgedeelte en kwam alleen als gasten hem uitnodigden, waarna hij zijn borrel in één slok leeg dronk, in een duuk. Vandaar zijn bijnaam: Jef den duuk. Maar goed, dan praten we over meer dan een eeuw geleden. Nu drinken de gasten er rustig hun kopje muntthee of koffie, in een donker interieur met zwartwitfoto’s aan de muur.

Men komt hier voor de rust. Om een stukje te wandelen of fietsen. De snelweg over en je bent in de Groote Heide, of Leenderheide, een natuurgebied waar de dieren via een ecoduct kunnen komen. Zandvlakten gaan over in dennenbossen, waar plassen en vennen glinsteren: in de winter kan het hier behoorlijk drassig zijn. Het fietspad slingert door het landschap, voorbij een kudde schapen.

Inspiratie

De tijd staat stil. Ik kan het me zo voorstellen, dat je bij een druk hoofd even de stad uittrekt en hier wat uurtjes doorbrengt. Hoe moet ik die jurk afwerken, kies ik limoengeel of grasgroen voor die eetstoel, hoe los ik dat technische vraagstuk op? Hup, even de heide in, ademhalen, alles vergeten en je komt vast vol inspiratie terug.

Misschien zonde dat daar ineens Valkenswaard is, maar de bewoonde wereld heeft zo zijn voordelen. Even opwarmen bij een drankje. In de tijd van Mie Mils stonden hier talloze sigarenfabrieken, van Willem II tot Hofnar. Een standbeeld van een valkenier verklaart de naam van het plaatsje, populair bij forenzen die in Eindhoven werken.

Standbeeld Valkenswaard

Fietssnelweg

De oude spoorweg naar de stad is veranderd in een fietssnelweg. Met led-lampjes, want het blijft natuurlijk wel innovatief Eindhoven. In het oude stationnetje van Waalre zit brasserie ’t Stationskoffiehuis. Door het bos ga je in een sneltreinvaart terug naar de stad, waar je direct wordt verrast door de High Tech Campus, een hotspot voor startups. 

Meer dan tienduizend onderzoekers, developers en entrepreneurs werken op de High Tech Campus samen aan technische snufjes. Voor inspiratie hoeven ze niet eens hun kantoor meer uit: vanuit het raam is er uitzicht op een eigen ven, compleet met fietsbruggen. Sinds begin 2017 zit Shimano er, het Japanse bedrijf dat fietsonderdelen ontwikkelt.

Globalisering

Martin Voorbij legde vanmorgen in het Inkijkmuseum nog uit dat Philips een hoop vakmensen naar Eindhoven trok, onder wie cartoonist George Pal, die later in Amerika onder meer The War of the Worlds produceerde. Martin: “Eindhoven begon al heel vroeg met de globalisering. In wezen al voordat het internet uitgevonden was.”

Oké, de creativiteit komt dus niet alleen door al die natuur. Soortgelijke geesten trekken elkaar aan, zoals kunstschilders vroeger allemaal naar het Montmartre in Parijs trokken, en moderne architecten graag in Dubai aan de slag gaan. 

Toch valt weer snel op door hoeveel groen je hier fietst. Langs beekje Gender, de volkstuinen en het Philips de Jonghpark, dat Anton Philips en zijn vrouw in 1920 aan de gemeente schonken. Alleen een afvalverwerkingsbedrijf valt even buiten de toon. Maar goed, hier vind je dan weer een recyclingcentrum.

Daar zijn de torens van Strijp-S al, ooit een zwaar beveiligd terrein van Philips waar uitvindingen werden gedaan. Bewoners hadden het over ‘de verboden stad’. In Urban Shopper vind je er inmiddels tussen betonnen pilaren onder meer een juwelier, meubelontwerper, kapper en fietsenmaker. 

Vershal Het Veem

In Vershal het Veem staat Hicham Benameur achter zijn kraampje Le Souk met kleurrijke kruiden in gele, rode en blauwe keramiekschalen. “Ik ben vanmorgen uit Marokko komen vliegen,” zegt hij, met ietwat kleine oogjes. Ook handig als je in Eindhoven woont: het vliegveld ligt om de hoek.

Hicham Benameur achter zijn kraampje Le Souk

Down Town Gourmet Market

Nadat we de fietsen geparkeerd hebben in de gratis ondergrondse fietsenstalling wordt de dag afgesloten bij Down Town Gourmet Market. Ruim twintig ienieminie-restaurantjes met één groot binnenshuis terras. Je kunt er van alles mixen: de Vietnamese loempia’s bij de gele tuk-tuk, de gepofte aardappels van Pim’s Potatoes, tapas en taco’s. Het is er ra-zend druk.

Net als in Strijp-S tref je hier een industrieel uiterlijk, met hangplanten en kleurrijke hanglampen. “Deze plek is ideaal voor startups,” zegt de piepjonge bedrijfsleider Kevin van Eerd (26). “Het risico is minder groot dan bij het huren van een volledig eigen pand en jonge ondernemers leren direct de fijne kneepjes van het vak. We varen op elkaars succes mee.”

Kevin werkt al sinds zijn zestiende in de horeca, elke keer op een andere plek in Eindhoven. Hij vindt het heerlijk dat de stad dorps aanvoelt en zo creatief is. “Dat heeft zeker met Philips te maken. Ook heb je hier altijd al veel creatieve opleidingen gehad.” We verlaten de lichtstad met moeite. Want duidelijk is dat hier nog zoveel meer te ontdekken valt.

Praktisch

Route: Rondje Eindhoven

Afstand: 45 kilometer (ingekort 26 kilometer, minder natuur)

Soort route: zelf bedacht (voor het tijdschrift FietsActief)

Kaart

Route met kaart:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *