Tuinders & teler op schiereiland IJsselmonde

Rotterdam heeft een heerlijke achtertuin: (schier)eiland IJsselmonde. Vlakbij de stad zit je ineens in het groen. Daar wordt nog altijd geboerd. De route Lekker Nederland gaat langs telers van groente en fruit. Je fietst langs kassen, oude boerderijen en weilanden met schapen en koeien.

‘Geen eitjes vandaag’, staat op een bordje in iemands tuin. Een paar geiten mekkeren. Koeien liggen loom in het gras. Vanaf een slingerende dijk kijk ik uit over akkers, waar aardappels, kool en uien het goed doen. Oude boerderijen met rieten daken verraden dat boeren hier al eeuwen actief zijn. Plaatsen als Ridderkerk en Barendrecht breidden steeds verder uit. Maar daartussen bleef het groen bewaard. Hier vind je nog de charme van het platteland. Veel telers werken duurzaam. Ze leveren hun groente en fruit grotendeels aan Albert Heijn. Zo zie je naast moderne kassen ineens een houten insectenhuis staan. Soms is er een stalletje, waar je streekproducten kunt kopen.

Kassen tussen Ridderkerk en Barendrecht
Kassen
Albert Heijn

Paard Spikkel en een tuinman

Op de Ziedewijdsekade in Barendrecht komt iemand voorbijgelopen met een gespikkeld paard. Ze stelt zich voor als Mieke van der Berg. “Iedereen kent Spikkel. Vroeger gaven we hier kinderlessen en weerbaarheidstrainingen. We deden vooral veel spelletjes.” Om de hoek staat een man te schoffelen in een tuintje. Hij draagt een hoed en heeft een klein brilletje op. “Ik woon in Ridderkerk, maar tuinier hier al achttien jaar. Voor mij deden mijn vader en opa dat. Het is heerlijk om op het land te zijn, weg van de stad. Met de geur van koeienstront. Elke dag sta ik wel een paar uur in mijn tuin.” Zeker een kwartier praten we met elkaar over het gebied.

Mieke van der Berg met haar paard Spikkel
Geen eitjes vandaag
Schapen

Driehoeksveer

De route gaat over het oostelijke deel van IJsselmonde, een schiereiland omsloten door de Nieuwe Maas in het noorden, de Oude Maas in het zuiden (en westen) en de Noord in het oosten. Ook maak je een uitstapje naar Alblasserdam en Kinderdijk. Ik begin in Krimpen aan de Lek (volop parkeergelegenheid), waar ik de Driehoeksveer neem naar Ridderkerk, om daar de route op te pikken. Het voordeel hiervan: zo ben ik aan het einde van de dag bij Kinderdijk, wanneer de meeste toeristen al naar huis zijn.

Kort filmpje Driehoeksveer
Driehoeksveer
Transportschip op de Nieuwe Maas

Groente- en fruitveiling The Greenery

Achter een fruitmuur met oude dienstwoningen staat Het Huys ten Donck. Dit is een statig landhuis, in 1746 gebouwd door de Rotterdamse burgemeester Groeninx van Zoelen. Dezelfde familie beheert nog altijd het landgoed. Daarna gaat de fietsroute al snel langs een enorm bedrijventerrein. Niet charmant, maar hier valt te zien hoe belangrijk het landbouwgebied van IJsselmonde nog altijd is. Vanaf de bedrijven vervoeren vrachtwagens al het groente en fruit naar de supermarkten. The Greenery is de moderne groente- en fruitveiling. Verderop staan kassen. Mooi zijn de contrasten van nu en toen. Zo valt mijn oog ineens op een oude boerderij met een rieten dak. In een watertje naast een drukke weg nestelt een ooievaar.

Het Huys ten Donck
Oude boerderij om de hoek van The Greenery
Van Gelder groente & fruit (Ridderkerk)

Picknicken bij de Oude Maas

Uiteindelijk neemt de industrie af, en staan er vooral boerderijen en oude woningen in het landschap. Bij Barendrecht zie ik vanaf de weg ineens een bijzonder houten huisje. ‘Op pad’ geven rode letters aan. Hey, dat is een mooie picknickplek! Dit stukje gebied is natuurgoed Ziedewij. De bedoeling is dat hier duurzame woningen komen, en een voedselbos. Nu is het er nog enorm stil. Alleen de hovenier komt even langsgereden. Na mijn lunch rijd ik over de Ziedewijdsekade, waar ik Spikkel en de tuinder ontmoet. Niet veel later is daar de Oude Maas. Stadsbewoners barbecuen in het gras, over het water varen transportschepen voorbij. Ik haal een colaatje uit de automaat.

Mooie picknickplek aan de Noldijk (ter hoogte van nr 124), Barendrecht.

Relaxen bij de Oude Maas

Kerk van Kijfhoek

Naast de Oude Maas loopt de route door nieuwe natuur. Recreatiegebied Hooge Nesse – Veerplaat was eerst landbouw, daarna werden er slib en grond opgeslagen, nu zie je hier grazende schapen en een hoop vogels. De route slingert langs riviertje de Devel, met aan beide kanten van de weg weilanden en boerderijen. ‘De kerk van Kijfhoek is open,’ geeft een wapperend geel doek aan. Op de stroomrug van de Devel staat een laatgotisch kerkje met een gewelf van houten trekbalken. Binnen kun je zelf koffie, thee en fris inschenken – het blijkt direct een prima plek om de bidon bij te vullen! Oude krantenartikelen vertellen over de geschiedenis van het kerkje.

Jessica bij de Kijfhoekkerk
Kijfhoekkerk
Gratis koffie en thee

Molens van Kinderdijk

Via het charmante dorp Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam komt de route uit bij Kinderdijk. De dijken, molens en gemalen houden hier al ruim 700 jaar de voeten droog. Ik heb lang genoeg getreuzeld vandaag. De avond is net begonnen, waardoor ik het fietspad bijna voor mezelf heb. Bewoners laten hun hond uit, een paar kinderen springen vanaf een bruggetje het water in. De negentien molens staan er roerloos bij. Tja, geen zuchtje wind vandaag. Overdag barst het hier vaak van de toeristen, maar nu hoor ik de vogeltjes fluiten. Iets verderop gaat de Driehoeksveer naar Krimpen aan de Lek en Ridderkerk. De laatste pont is net geweest, maar de autoveerboot gaat tot middernacht naar Ridderkerk. Nog één keer op het water.

Filmpje van Kinderdijk en IJsselmonde
Roerloze molens
Molen

Praktisch

Route: De route Lekker Nederland gaat over het oosten van het eiland IJsselmonde en de Alblasserwaard, waar de beroemde molens van Kinderdijk staan. Meer informatie over fiets- en wandelroutes op IJsselmonde vind je op de website van Ontdek IJsselmonde.

Afstand: 43 km

Kortere route: Een kortere route maken over IJsselmonde kan ook. Dan skip je de industrie en Alblasserwaard. De afstand komt op 24 km uit.

Soort route: Via knooppunten. Ik heb de route iets aangepast, zodat je op een stukje niet langs de snelweg fietst, maar door een park gaat.

Veerboten: Check van tevoren de vaartijden van de Driehoeksveer. Hij gaat zo’n beetje elk half uur en tot 17/18 uur.

Volledige route

Korte route

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *